Preemiareis tuhande järve maale

IMG_7619

Augustikuu 17. kuupäeva varahommikul vinnasid seljakotid selga, 11908283_10204944457187333_1892203041_npäikeseprillid ninale ja hea tuju meelele Teaduslahingu võistluse selle aastased võitjad Triin, Helen ja Reimo, et ette võtta oma igati väljateenitud võidureis Soome! Lisaks võitjatele tegid reisi kaasa Kristi, Marge ja Indrek ehk reisi korraldajad ja “järelvaataja”. Teekonda alustasime  niipea kui Soome ilmateatest mõjutatuna kõik kaasapakitud joped ja kampsunid olid autosse surutud või seljasolevatele riietele juurde lisatud.  Selliste rõõmsate kubujussidena saabusime Tallinna sadamasse, et alustada teekonda üle vee.

Kohe kui vastaskallas paistis, pandi vaim valmis, et külastada Helsinki Ülikooli, Bio – ja keskkonnateaduste Biokeskust. Külastus osutus igati vahvaks ja aktiivseks, meid võeti väga lahkelt vastu, tutvustati teadustegevust ning analüüsiti kahe aktiivse tudengi juhendamisel võitjate kodudest kaasa võetud veeproove. Tulemuste põhjal tõdeti, et Eesti vesi on igati puhas ja kvaliteetne!IMG_7628

Järgmisel hommikul jätkus meie reis teadus-avastuskeskuses Heureka, kus sisustasime aega nii nagu igaühele meelepärane: kes võttis osa planetaariumi filmiseanssidest, kes otsustas kopa maasse lüüa ja katsetada oma kaevandamisoskusi. Tõepoolest, tegevust jätkus täpsusharjutustest kuni lendava vaibani välja.

Pärast kehakinnitust algas sõit Jyväskyla poole, kus meid juba ootas ees retk seikluspargis. Künklikul maastikul puude otsas turnides möödus aeg lausa lennates (aga ohutult!). 11911460_10204954779325380_65647986_n

Õhtusöögiks ühines meie meeleoluka seltskonnaga Aigi, et näidata linna vaatamisväärsusi, soovitada ostlemiseks soodsaid kohti ning ühtlasi tutvustada ka eesolevaid plaane, sest tegevustest järgmisel päeval juba puudust ei tulnud! Nimelt sai meie hommik varajase ja väga aktiivse stardi, kui me kell 6 koos päikesetõusuga süstad vette kandsime ja alustasime retke järvel. Vahepeatus saarel, et võtta kerge hommikueine ning juba tagasi veele. Koos uduga haihtus järvel olles ka uni. IMG_7692

Pärast järgnenud põgusat linnatiiru pühkisime linnatolmu jalgadelt ning astusime sisse Jyväskyla Ülikooli, et tutvuda sealse teadustööga. Meid võõrustati lahkelt: saime tutvuda selle küllaltki noore ülikooli ajalooga ning tegemistega. Päevast ei puudunud ka praktiline osa. Nimelt on Aigi Jyväsküläs doktorantuuri tegev noor entomoloog, kes uurib kartulimardikate eluprotsesse ja sellega seonduvat. Sissejuhatavas osas rääkis ta oma uurimustööst, kuidas ta erinevaid katseid läbi viib ja millised on oodatavad tulemused. Seejärel saime ise katsetada putukate soo määramist ja uurida mardika verd, loomulikult Aigi valvsa pilgu ja asjalike seletuste abil. IMG_7717

Kui teadustöös oli piisavalt kätt proovitud, suunduti rappa  matkale. Õhtune udu muutis kaasa võetud eine eriti nauditavaks! Nii looduses viibimine ise, kui ka sõit mööda ralliks kasutatavat teelõiku osutusid meeleolukateks, mistõttu pole ka ime, et kui hotelli jõuti, oli väsimus võimust võtnud.

Ootamtult kiiresti oligi kätte jõudnud 20. august ehk tagasisõidu päeva hommik. Taas pakkisime kõik eluks vajaliku bussi, ka joped, kampsunid ning karvamütsid, mida küll hoolimata ilmateate hoiatustest kasutada ei tulnud ning alustasime tagasiteed. Õhtul kodudesse jõudes tuli tõdeda, et oli igati vahva reis!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s